Actes

Es presenta el Pacte Colomenc pel Referèndum

Ahir vaig assistir a la Biblioteca Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet a la presentació del Pacte Colomenc pel Referèndum, una plataforma que reuneix a persones a títol individual i a diverses entitats adherides que treballaran amb l’objectiu d’assolir un referèndum a Catalunya.

Amb aquest acte volem deixar ben clar que el país que volem és un país lliure i que no té por de la democràcia expressada per tots i cadascun dels seus ciutadans i ciutadanes.

Durant la meva intervenció, vaig parlar als assistents del referèndum, de la voluntat del Govern de la Generalitat i, també, de les estratègies i operacions que ens arriben des de l’Estat per evitar-lo. I és que la voluntat majoritària del poble de Catalunya és decidir el nostre futur lliurement i de forma democràtica. A nivell internacional, els referèndums estan considerats l’eina més adequada per resoldre situacions com la que avui vivim: una nació que vol decidir el seu futur, i un Estat que no li deixa.

L’any 2013 ja vam anunciar que volíem celebrar un referèndum. Vam demanar-ho al Congrés dels Diputats i no ens van fer cas. Destacats constitucionalistes han deixat ben clar que el referèndum hi cap dins de l’actual marc constitucional. I per això vam convocar la consulta del 9N. I en la van prohibir. I vam fer el procés participatiu del 9N, que va un ser gran èxit, amb més de 2,3 milions de persones participant.

La Comissió de Venècia, un òrgan consultiu del Consell d’Europa, ha “renyat” el Govern de l’Estat per les noves atribucions que ha atorgat al Tribunal Constitucional, arribant a considerar que aquesta reforma ha danyat el seu caràcter d’àrbitre neutral. A Catalunya fa molt de temps que saben que el Tribunal Constitucional no és neutral. De fet, el dia que va dictar la sentència contra l’Estatut, vam deixar de creure-hi, en aquest Tribunal, en aquesta Constitució i en aquets Estat.

Els estats democràtics són una suma de voluntats. I no una suma d’imposicions.

L’Estat espanyol està utilitzant diverses operacions per evitar que puguem decidir el nostre futur. I no utilitza una rere l’altre, no, les utilitza totes a l’hora. Perquè qualsevol eina és bona per impedir el referèndum

Davant d’això, no ho tindrem fàcil. Per això és imprescindible que ho fem bé, i no ens equivoquem. Perquè qualsevol error és utilitzat contra nosaltres.

I què vol dir fer-ho bé?

Primer, hem de demostrar que estem oberts al diàleg i la negociació d’un referèndum pactat. Segona, nosaltres som catalans i independentistes, però per sobre de tot, som demòcrates. I aquest és el missatge que ha de rebre el món. Tercer, que la nostra és una proposta democràtica, cívica, pacífica, il·lusionada. Quart, tinguem clar, tots i totes, què estem disposats a jugar-nos per obtenir la llibertat. Perquè la independència no arribarà sola, no caurà del cel, ens caldran mobilitzacions i sacrificis personals. I cinquè i darrer: no caiguem en l’error de creure que el referèndum és l’objectiu; només és una eina, perquè l’objectiu és guanyar-lo.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply