Actes

Reprenem la construcció d’habitatge protegit

Des del Govern reprendrem enguany la construcció de noves promocions d’habitatge protegit i impulsarem també la col·laboració entre departaments per incrementar la compra de pisos a entitats bancàries, que després destinarem a lloguer social.

Avui he fet aquest anunci acompanyada del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Lluís Comeron, en un acte al qual també hi ha assistit el director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Damià Calvet.

L’Incasòl, depenent del Departament de Territori, posa en marxa el seu programa de lloguer assequible, reprenent la construcció de noves promocions d’habitatge públic, que després gestionarà l’Agència d’Habitatge de Catalunya, depenent de Governació. La primera fase d’aquest programa de lloguer assequible, dotada amb 6,6 milions de pressupost, consistirà en la construcció de quatre promocions que sumaran 100 pisos de 2 0 3 habitacions. Els edificis es construiran en solars propietat de l’Incasòl o bé cedits per ajuntaments.

A més, el Govern preveu mantenir converses amb els ajuntaments dels municipis on s’ubicaran les noves promocions per fer una prova pilot d’habitatges de propietat compartida.

Col·laboració per incrementar el parc públic de lloguer

L’Incasòl transferirà 13 milions d’euros perquè l’Agència de l’Habitatge de Catalunya compri pisos propietat d’entitats bancàries, procedents d’execucions hipotecàries, aplicant el dret de tanteig i retracte, que serviran per incrementar el parc públic de lloguer social. Amb aquesta aportació es podran adquirir entre 225 i 250 pisos que nodriran el parc públic gestionat per la Generalitat. Aquests pisos, més els 350 que se sufragaran amb fons recaptats amb l’impost de pisos buits, faran pujar fins a més de 500 els habitatges adquirits enguany per mitjà de l’exercici del dret de tanteig i retracte.

L’exercici d’aquest dret per part de l’Administració està regulat per un decret del 2015 que té una durada de sis anys. És el moment de prémer l’accelerador amb aquesta mesura per aprofitar al màxim les oportunitats que es donen en les transmissions dels habitatges de les entitats financeres.

En aquest sentit, la figura del tanteig i retracte és una autèntica revolució en polítiques d’habitatge, perquè ens permet augmentar el parc públic d’habitatge social i evitar que els pisos siguin adquirits per fons d’inversió internacional. Des que va entrar en vigor, l’Agència Catalana de l’Habitatge ha adquirit un total de 601 pisos, amb una inversió de gairebé 33 milions d’euros. Enguany preveiem comprar 350 pisos més a entitats bancàries gràcies als 18,5 milions d’euros que es van recaptar durant l’any 2016 mitjançant l’impost de pisos buits.

Cliqueu sobre la imatge per ampliar la informació

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply